Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

πολιτική νηφαλιότητα

Η ενασχόληση των ανθρώπων με την πολιτική, αν και οφείλει να είναι επιδίωξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, δεν αποτελεί κάποιου είδους καθήκον. Πρέπει να είναι μία συνειδητή επιλογή από εκείνους που αποφασίζουν με ανιδιοτέλεια να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Στο παρόν κείμενο δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τους επαγγελματίες πολιτικούς, των οποίων άλλωστε η ανιδιοτέλεια αμφισβητείται ιδιαιτέρως, αλλά με όσους καθημερινούς ανθρώπους επιλέγουν να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια σε μια σταθερή εμπλοκή τους με την πολιτική, με όρους συμμετοχής και όχι μόνο παρακολούθησης.

Καθένας μας είναι ελεύθερος να θέσει προτεραιότητες στην ζωή του. Πέρα από την εργασία που είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε για να βγάζουμε τα προς το ζην, ο υπόλοιπος χρόνος μας μπορεί να διαμοιράζεται σε διάφορες δραστηριότητες. Άλλοι επιζητούν τις γνωριμίες και την κοινωνικοποίηση, άλλοι τις νέες εμπειρίες, άλλοι την χαλάρωση, ίσως άλλοι τις γνώσεις, την περιπέτεια ή την αδρεναλίνη. Ωστόσο, η ενασχόληση με την πολιτική, όταν δεν είναι συγκυριακή αλλά γίνεται με συνείδηση και συνέπεια, οφείλει να αποτελεί πάνω απ' όλα ανιδιοτελή προσφορά προς τον πλησίον, στα όρια της αυτοθυσίας. Για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες μας, μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να καλυφθούν.

Η πολιτική πρέπει να εξασκείται με νηφαλιότητα. Είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση για να γίνεται χωρίς σχέδιο, παρορμητικά. Κάθε συγκυρία πρέπει να έχει μελετηθεί εις βάθος, κάθε περίπτωση να εξετάζεται αναλυτικά. Ένα λάθος μπορεί να φέρει ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ αρκεί μια φορά να παρασυρθούμε απ' τους συναισθηματισμούς αγνοώντας πλήρως την λογική για να αποβεί καταστροφική. Μάλιστα, το χειρότερο είναι πως οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών μας ενεργειών δεν επηρεάζουν μονάχα εμάς τους ίδιους μα και ανθρώπους γύρω μας, ορισμένες φορές μέχρι και ευρύτατα κοινωνικά κομμάτια.

Αντίθετα, αν επιτύχουμε να διατηρούμε ψυχραιμία στις κινήσεις μας, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο εγγυημένα. Αν εμβαθύνουμε σε κάθε περίσταση, συνδυάζοντας την διαρκή σφαιρική μελέτη με την νηφάλια αντιμετώπιση της εκάστοτε συγκυρίας, τα λάθη θα περιοριστούν πάρα πολύ. Ακόμη, δεν θα χανόμαστε μες στον χυλό της εποχής, αλλά θα διατηρούμε το στίγμα μας διακριτό. Η νηφαλιότητα δεν σημαίνει αδράνεια και αργοπορία αλλά, ίσα-ίσα, συνήθως μια συνεχής πορεία από σίγουρες επιλογές είναι ταχύτερη από έναν συνδυασμό αλμάτων, πισωγυρισμάτων και αποπροσανατολισμών.

Το ζήτημα της ενεργούς πολιτικής ενασχόλησης είναι πολύ μεγάλο για να καταλήγει στην επιπολαιότηα ή στην παρόρμηση. Όπως επίσης, ακόμη μεγαλύτερη είναι η κοινωνική αδικία γύρω μας, η εξουσία που πνίγει χιλιάδες ανθρώπους και ο πόνος του λαού που πασχίζει να απαλυνθεί. Η εμπλοκή με την πολιτική δεν είναι καθήκον- όμως είναι υποχρέωσή μας, αν και εφόσον την επιλέξουμε, να γίνεται πάντοτε με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα. Τα προβλήματα γύρω μας είναι πολλά, μα η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να προχωρήσει μέσα στα χρόνια σε πολύ πιο δύσβατα μονοπάτια. Κι αν στην εποχή μας ορισμένοι απ' τους κινδύνους που μας απειλούν μοιάζουν υπαρξιακοί, ας αρχίσουμε από τώρα να προετοιμαζόμαστε ενδελεχώς και, με πίστη στις δυνάμεις της κοινωνίας, θα αποτελέσουν και αυτοί παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου