Τρίτη 7 Απριλίου 2020

η ψυχή του Βουνού

Δεν υπάρχουν δικαιώματα. Δικαιώματα ζητάει μόνο ο σκλαβωμένος. Η ελεύθερη βούληση οδηγεί σε απότομες βουνοκορφές και δύσβατα μονοπάτια. Έρημα ανταρτοχώρια στέκουν αιώνες, περιμένοντας υπομονετικά τους ελεύθερους που θα κάνουν το περήφανο βήμα, αλύγιστες ψυχές που δεν καταδέχονται να υποδουλωθούν.

Ποιός να υποτάξει τον αετό και ποιός να εξημερώσει τον λύκο; Ποιός λύκος και ποιός αετός θα ζητήσει δικαιώματα και από ποιόν; Η ζωή και η ελευθερία είναι κάπου εκεί ψηλά, σε κάποια πλαγιά ή και σε όλες. Όποιος βολεύεται στην άνεση του τσιμέντου, όποιος φοβάται την πέτρα και το χώμα, μοιραίο είναι να τον καταβάλλει η θλίψη της μάταιης ζωής, ο πόνος του σκλαβωμένου.

Όσο οι σύγχρονες πόλεις θα μετατρέπονται σε άψυχα πεδία ελέγχου, όταν όλες οι κινήσεις θα καταγράφονται από κάμερες και κάθε συνομιλία θα παρακολουθείται, τη στιγμή που το σύνολο της ζωής θα αφιερώνεται στις πολυτέλειες της αστικής τάξης και στις προσπάθειες απομιμησής της, κάποιοι θα γυρνάνε ελεύθεροι στα βουνά και θα τους φυσά παγωμένος αέρας, κάποιες θα κόβουν την ντομάτα κατακόκκινη και θα τις ξανθίζει ο ήλιος τα μαλλιά.

Μπορεί να γίνουν όλα
εκτός απ' το να χαρίσουμε την ελευθερία μας.

Μπορεί να χαθούν όλα
εκτός απ' το Βουνό που θα περιμένει αιώνια.







(φωτογραφίες: Χελιδόνα Ευρυτανίας, Φιδάκια Ευρυτανίας)

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου