Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

οι δικές μας γιορτές

Όλοι μισούμε τα οικογενειακά τραπέζια, σαν παραστάσεις υποκρισίας και ψευτιάς, με το μαλακισμένο σόι, τις προτόγνωρα αδιάφορες συζητήσεις, τις άχρηστες σαλατιέρες που αλληλοδωρίζονται, τον σπαστικό ξάδερφο που "διαπρέπει παντού" και που κάθε βράδυ γυρνάει μες τα νεύρα, ακόμα πιο κενός.

Οι δικές μας γιορτές συμβαίνουν αναπάντεχα τις νύχτες, χωρίς να έχει κανονιστεί τίποτα, σε πολυεθνικές γειτονιές, σε παγωμένους πεζόδρομους, στη βόλτα με το αμάξι. Χρειάζονται μόνο όρεξη και μερικά άτομα, ούτε λεφτά, ούτε καλά ρούχα, ούτε χάπια, ούτε ναρκωτικά. Κάθε στιγμή μια παρέα έχει τη δικιά της γιορτή. Οι δικές μας γιορτές είναι απλές μα γεννάνε κόσμους, είναι φτωχές μα χιλιάκριβες, φωνάζουνε και τραγουδάνε μα 'χεις τ' αυτιά σου κλειστά. Κι αυτό που ξέρω, είναι πως τα καλύτερα κορίτσια και τα καλύτερα αγόρια στις δικές μας τις γιορτές μεγαλώσανε.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ρουμπόλας

Θα 'ρθει μια μέρα που θα γεράσουμε, και πολλοί από εμάς δεν θα έχουν να θυμούνται πλατείες, ήλιο, προσπάθειες, κούραση και εμπειρίες, αλλά σειρές και τσατ. Ύβρις γι' αυτά που το ιερό δώρο της γέννησής μας μάς δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε. Είμαστε οι ιστορίες μας, οι άνθρωποί μας, οι σκέψεις μας που οδήγησαν σε πράξεις, όχι οι ζωές των άλλων που παρακολουθήσαμε, ούτε αυτές που φανταστήκαμε.

Στον Άη Νικόλα τώρα πια κανείς δεν τραγουδάει, ο κόσμος γουστάρει ηλεκτρονική μουσική πασπαλισμένη με LSD, γουστάρει κιθάρα στην παραλία με κύριο σκοπό να βρει να πηδήξει, γουστάρει αφορμές για ψευτοκουλ ιστορίες, είναι άβολες οι θαρραλέες αποφάσεις και τα βήματα μπροστά. Ο Νίκος ο Ρουμπόλας κοιτά με στεναχώρια μέσα απ' τα σίδερα, αναζητεί τις παρέες που περνάνε τις νύχτες τους απλά κι ωραία, χωρίς προδοσίες, τις παρέες που γεννάνε αδέρφια και τιμάνε την κάθε μέρα τους. Λίγα δευτερόλεπτα μνήμης και μια κούπα στο χώμα για 'κείνους που στο πέρασμα των χρόνων κράτησαν ζωντανή την ίδια τη ζωντάνια.



Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

εργατικές

Σήμερα πήγα στις εργατικές κατοικίες για φυλλάδια. Είναι μεγάλες πολυκατοικίες απλοϊκά χτισμένες, σαν άσπρα/γκρι κουτιά, με πολλά διαμερίσματα η καθεμία, με ασανσέρ που δεν λειτουργούν και με πόρτες το ακριβώς αντίθετο των "ασφαλείας". Είχα ξαναπάει το καλοκαίρι, αλλά σήμερα τις γύρισα καλύτερα. Τη διαφορά με άλλες πιο μεγαλοαστικές γειτονιές τη βλέπεις αμέσως. Καταρχήν δεν σε κοιτούν όλοι σαν περιφερόμενο φάντασμα, ούτε σαν αξιολύπητο κακομοίρη. Σε κοιτούν ως έναν από αυτούς, σε χαιρετάνε, σου λένε από μόνοι τους να τους δώσεις καναδυό φυλλάδια παραπάνω για να τελειώνεις πιο γρήγορα.

Επίσης, σε πολλές πολυκατοικίες είχαν φτιάξει αυτοσχέδια σαλονάκια στην είσοδο. Δυο μικροί καναπέδες ντυμένοι με κουρέλια, ένα τραπέζι φθαρμένο και μερικές καρέκλες, επειδή προφανώς σημασία δεν έχει η λάμψη του υφάσματος, δεν έχει η ποιότητα του ξύλου, αλλά η ιστορία που κουβαλάνε. Στα κουρέλια στις εισόδους των εργατικών υπάρχει περισσότερη ζωή, λιγότερο ψέμα, περισσότερος πόνος αλλά και πιο καθαρές ψυχές απ' ότι στους μαύρους δερμάτινους γυαλιστερούς καναπέδες στα πολυτελή σαλόνια των διαλυμένων προσωπικοτήτων. Φυσικά και μες τις εργατικές ζούνε μαλάκες μεγάλοι και αντίστοιχα όποιος έχει πέντε χιλιάδες να δώσει για καναπέ δεν είναι απαραίτητα βλάκας, η γενική ιδέα όμως είναι αυτή.

Δεν ξέρω τι ποιότητας άνθρωποι είναι όσοι ζουν εκεί, αυτό που ξέρω όμως είναι πως το σημερινό μοίρασμα δεν ήταν αγγαρεία, ήταν περισσότερο περιπλάνηση και παρατήρηση με κάποια αφορμή. Κι αυτό γιατί ένιωθα την ατμόσφαιρα διαφορετική, ένιωθα πως αν με έβρισκαν κάτω αναίσθητο θα ερχόταν κάποιος να δει αν χρειάζομαι βοήθεια, αν είμαι καλά, πράγμα που σε πολλές γειτονιές δεν θα συνέβαινε.

Κάπου εκεί κοντά είναι και ένα από τα καλύτερα μέρη στο Ηράκλειο, στην άκρη της γειτονιάς που έχει ένα άνοιγμα, θεωρητικά πλατεία, αλλά παρατημένο και με τα περισσότερα μαγαζιά (ή και όλα) που υπήρχαν να είναι κλειστά. Από κάτω βλέπεις όλη την πόλη μέχρι το λιμάνι, βλέπεις τους γερανανούς και τα εμπορικά, οι τοίχοι είναι γεμάτοι με συνθήματα του ΟΦΗ, τα πεζούλια εννοείται βρώμικα και μια υποτυπώδης παιδική χαρά που υπάρχει, βαριανασαίνει κι αυτή. Όποιος αμφισβητεί πως στην Ελλάδα υπάρχουνε φαβέλες, μπορεί να πάει εκεί, στην άκρη των εργατικών κατοικιών Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

η αδελφοσύνη των αυθεντικών

ΑΕΚ - Livorno
τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα




«Η Ενωση είναι κάτι παραπάνω απο διαφυγή απο τη πραγματικότητα. Αποτελεί μια σφριγηλή προσφυγική γροθιά στο στομάχι του αστικού αθλητικού κατεστημένου».